אולם הן משמשות גם כאמצעי טיפולי כאשר קיימת מחלת עיניים.
איך מתבצעת התאמה של עדשות מגע?
לשם התאמת עדשות מגע נדרשת סדרת בדיקות, בהן בדיקת חדות ראייה, מיפוי קרנית באמצעות מכשיר הI-Profiler לבחינת מבנה הקרנית וגודלה, בדיקה של העפעפיים החיצוניים והפנימיים, כמות ואיכות הדמעות, שקיפות הקרנית ומצב הלחמית, קיום של מחלות קרנית שונות או צלקות בחלק זה של העין ועוד. בדיקות אלו כולן חיוניות לבחירה מיטבית של סוג, חומר ומבנה העדשות ולהתאמה מדויקת שלהן לעיניים של כל מטופל.
חשוב לזכור כי עדשות מגע הן גוף זר המוחדר אל העין ועל כן התאמה מדויקת ושלילה של פתולוגיות שונות טרם השימוש בהן חשובות לאין ערוך.
אנו מתמחים בהתאמה של עדשות מגע מכל הסוגים, כמו גם בהתאמה של עדשות למצבים מיוחדים. צוות האופטומטריסטים שלנו מנוסה ומיומן בביצוע הבדיקות השונות, כמו גם בהתאמה מיטבית של העדשות לכל מטופל בהתאם לממצאים שעולים במעמד ההערכה הראשונית.
בילדים מתבצעת התאמה של עדשות רכות – יומיות חודשיות תקופתיות, טוריות וקבועות והתאמת עדשות מגע קשות עבירות לחמצן (עדשות נושמות).
התאמת עדשות מגע לתינוקות, ילדים ונוער
איך מתבצעת בדיקה להתאמת עדשות מגע בתינוקות?
בתינוקות תתבצע בדיקה אובייקטיבית לאבחון ליקוי הראייה ובמידת האפשר יבחנו קימורי הקרנית והרכב העדשה. לצד זאת, תתבצע בדיקת התאמה פיזית של העדשה שתוכננה וכן גם בדיקה אובייקטיבית מעל העדשה לשם התאמה מושלמת.
התאמת עדשות מגע בתינוקות וילדים אחרי ניתוח קטרקט
קטרקט בתינוקות וילדים הוא מום מולד המוביל לכך שהעדשה הטבעית עכורה ואינה מאפשרת ראייה תקינה. בדומה למבוגרים, גם הטיפול בקטרקט בתינוקות וילדים כולל הסרה כירורגית של העדשה הטבעית, אולם ראייה מיטבית לאחר ביצוע הפעולה מושגת באמצעות התאמה של עדשות מגע ולא בעזרת השתלת עדשות.
למעשה, בפעוטות וילדים עד לגיל שלוש, ראייה מיטבית מושגת באמצעות עדשות מגע לטווח קרוב (זאת כדי לאפשר התפתחות ראייתית תקינה בשלבי חיים אלו). לאחר מכן, יתבצע תיקון ראייה בעזרת שילוב של עדשות בי פוקל או מולטי פוקל.
עדשות מולטי פוקל לטיפול בפזילה
לעיתים, ניתן לטפל בסוגים מסוימים של פזילות או בנטייה לפזילה בעזרת עדשות מגע. שימוש בעדשות מולטי פוקל נמצא בעל יעילות גבוהה לתיקון הראייה וגם הפזילה.
עדשות מגע קוסמטיות
מחלות עיניים שונות עלולות לגרום לפציעות של חלקי העין ולפגם אסתטי ניכר. עדשות מגע קוסמטיות מסייעות בטשטוש הפגמים האסתטיים (למשל שינוי בצבע הקרנית ו/או גודלה).
עדשות מגע לטיפול בקוצר ראייה
השכיחות העולמית של קוצר ראייה בילדים ובני נוער הולכת ועולה. נעשים ניסיונות רבים כדי לנסות ולצמצם ככל הניתן את ההשלכות והמחלות שעלולות להתפתח עקב קוצר ראייה גבוה. בתוך כך, פותחו טיפולים אופטיים שונים, כמו שימוש בעדשות מגע ייעודיות, שהוכחו כמסייעות בשליטה והאטת ההתקדמות של קוצר הראייה.
עדשות מגע Ortho K
משמשות הן לתיקון הראייה והן לעצירת התקדמות הבעיה. עדשות אלו מורכבות טרם השינה ומוסרות בבוקר, וכך מסייעות בשמירה על ראייה חדה במהלך היום כולו. לצד זאת, הן יוצרות תבנית טיפולית המאפשרת לשלוט בקוצר הראייה.
עדשות מגע Ortho K ניתנות לשימוש בילדים ונוער, אך יעילות גם במבוגרים. בקרב האוכלוסייה המבוגרת פתרון ייחודי זה אינו משמש למניעת החמרה של קוצר הראייה, אלא מהווה פתרון לבעיה.
עדשות מגע מולטי פוקליות דיפרקטיביות ייעודיות
משמשות במהלך שעות היום ומגיעות כעדשות יומיות או חודשיות. עדשות אלה מתקנות את ליקוי הראייה ומונעות התקדמות בקצב עליית קוצר הראייה.
התאמת עדשות מגע מבוגרים
עדשות מגע רכות או קשות
עדשות מגע מיוצרות במגוון חומרי גלם, רכים וקשים. ההתאמה של חומר הגלם של העדשה והמבנה נעשית אחרי שיקולים מקצועיים והתאמה לצרכי הלקוח.
עדשות מגע טוריות (עם צילינדר)
אסטיגמציה (או צילינדר) היא מצב הנגרם עקב קימור לא אחיד של העדשה התוך עינית או הקרנית וגורם לטשטוש ראייה. כאשר קיים ליקוי אסטיגמטי נדרשת התאמה של עדשות טוריות. מעבר לאיתור המרשם המדויק, עדשה זו דורשת מיומנות רבה מצד איש המקצוע לשם התאמה מדויקת של זווית הצילינדר על פי מצב התנועתיות שלה בעין, ומנח העדשה על הקרנית.
עדשות מגע מולטי פוקליות רכות וקשות
עדשות מגע מולטי פוקליות קיימות במספר מבנים, חומרים, יצרנים וסוגי פרוגרסיביות (מאפיינים המאפשרים התאמה מדויקת בין הראייה לטווח רחוק לבין הראייה לטווח קרוב).
לשם התאמה מדויקת של עדשות מגע אלו, יש לבצע בדיקת ראייה תוך הרכבת עדשות הניסיון וכך להתאים את העדשה המתאימה ביותר למבנה העין ולצרכי הלקוח.
התאמת עדשות מגע לקרטוקונוס
עדשות מגע מהוות את אחד מהטיפולים המוצלחים ביותר עבור קרטוקונוס בדרגות החומרה השונות. אולם התאמתן היא אינדיווידואלית ותלויה במידה ניכרת במידת החומרה של המחלה, מבנה הקרנית, קושי הראייה והבריאות הכללית של העין.
בדיקה מקיפה על ידי אופטומטריסט קליני מאפשרת להתאים את עדשות המגע היעילות ביותר עבור המקרה הספציפי.
עדשות מגע רכות
סוג זה של עדשות מספק מענה יעיל למקרים של קרטוקונוס קל.
עדשות מגע קשות
יעילות במצבים של קרטוקונוס מתקדם. עדשות אלו הן בעלות מבנה ייחודי הכולל מעין "כיפה" פנימית במרכז העדשה, המבטיחה חוסר מגע (שפשוף) עם החלק התלול ביותר של הקרנית. בנוסף, עדשות אלו ניתנות לתכנון אישי ושליטה בכל פרמטר כדי לקבל התאמה מושלמת למבנה הקרנית של כל מטופל.
עדשות מגע סקלרליות
עדשות מגע סקלרליות הן עדשות קשות שקוטרן גדול יותר מקוטר קרנית העין. מקור השם הוא מהאזור עליו מונחת העדשה – לובן העין, או הסקלרה.
עדשה זו מורכבת תוך מילוי של מים פיזיולוגיים החוצצים בינה לבין הקרנית, דבר המבטיח חוסר מגע מוחלט בין השתיים.
עדשות מגע סקלרליות מאפשרות חדות ראייה מקסימלית והן כמעט ואינן מורגשות, לכן ניתן להשתמש בהן למשך זמן רב יחסית במהלך היום.
לשם התאמתן מתבצעת בדיקה באמצעות מכשיר הI-Profiler וכן גם בדיקת OCT המאפשרת התאמה מדויקת לקרנית וללובן העין.