מחלות עיניים שונות משפיעות לא פעם על חדות הראייה ואף גורמות ללקות ראייה משמעותית הפוגעת באיכות החיים. אביזרים אופטיים סטנדרטיים אמנם מסייעים לרוב לטיפול אופטי מיטבי בבעיות אלו, אך קיימים פתרונות אופטיים ייחודיים המספקים לחולים/ות את יכולת הראיה הנדרשת ומאפשרים לקיים שגרת חיים תקינה.
לצד התאמה מיטבית של אביזרים אופטיים מתקדמים, מחלות העיניים השונות מחייבות גם מעקב צמוד ומקצועי, הן לשם בחינת יעילות הטיפולים והאביזרים האופטיים והן לשם זיהוי מוקדם ככל הניתן של החמרה במצב.
הניסיון הרב אותו רכשנו במשך השנים והציוד המתקדם הקיים בקליניקה מאפשרים לנו לבצע אבחון מקיף עבור מגוון רחב של מחלות עיניים, הערכה מיטבית של מצב הראייה , התאמה אופטימלית של האביזרים האופטיים הנדרשים ומציאת פתרונות פורצי דרך.
קרטוקונוס (קרנית חרוטית)
הקרנית היא רקמה קמורה ושקופה בחלקה הקדמי של העין, המהווה את החלון דרכו קרני האור נשברות דרך העדשה לרשתית. המאפיינים החשובים של הקרנית הם השקיפות וצורת הכיפה הסימטרית. קיימות מחלות שונות המשפיעות על הקרנית, אחת מהן היא קרטוקונוס.
קרטוקונוס היא מחלה תורשתית ומחמירה אצל מטופלים הנוטים לשפשף את עיניהם. היא מתחילה לרוב בגיל ההתבגרות ופוגעת בשתי העיניים ומתקדמת בהדרגה. במקרים של קרטוקונוס צורת הקרנית מתעוותת והופכת מכיפה לחרוט (קונוס).
השינוי ההדרגתי במבנה הקרנית יוצר עיוות בשבירת קרני האור, תופעה המובילה לפגיעות אופטיות שונות, רגישות לאור, ניגודיות תמונה גבוהה; קושי בראיית לילה; קושי בקריאה; הופעה של מעין הילה סביב מקורות אור ועוד. ברוב המקרים המחלה משפיעה על שתי העיניים, אך מידת ההשפעה אינה זהה. לא ניתן למנוע את הופעת המחלה, אולם ניתן להאט ואף לבלום את קצב התקדמותה
פתרונות אופטיים לקרטוקונוס
הטיפול האופטי בקרטוקונוס תלוי בשלב המחלה ובמידת חומרתה.
במצבים של קרטוקונוס קל ניתן להיעזר בהתאמה של אביזרים אופטיים סטנדרטיים (משקפי ראייה ו/או עדשות מגע), וכך לשפר את חדות הראייה התפקודית (למשל בנהיגה, ובצפייה בטלוויזיה). אם קיימת מחלה מתקדמת, לא ניתן יהיה לשפר את חדות הראייה באמצעות אביזרים אופטיים סטנדרטים ויהיה צורך בהתאמה של עדשות מגע ייחודיות או משקפיים בייצור מיוחד.
קיימים מספר סוגים של עדשות מגע ייעודיות לחולי קרטוקונוס:
- עדשות מגע טוריות
מספקות מענה חלקי ולעיתים אף מלא לאסטיגמציה (צילינדר) הקיימת.
- עדשות מגע רכות ייעודיות לחולי קרטוקונוס
המיוצרות מחומר סיליקון ייחודי השומר על לחות העין.
- עדשות מגע רכות ייעודיות לחולי קרטוקונוס
- עדשות מגע היברידיות
מורכבות מליבה קשה המאפשרת תיקון ראייה זהה לזה המושג באמצעות עדשות קונבנציונליות, וקשת רכה המספקת נוחות מרבית.
- עדשות מגע קשות
ייחודיות לקרטוקונוס ומורכבות מהיקף העדשה זהה לזה קיים בעדשה רגילה ומרכז האופטי מותאם למבנה הקרנית המיוחד.
- עדשות מגע קשות
- עדשות סקלרליות
אלה הן עדשות קשות ורחבות יותר שהיקפן מותאם לאזור לובן העין (סקלרה) ולא לקרנית. צורתן כצלחת גדולה ובעת מיקומן בעין הן ממולאות בתמיסת מי מלח (סיילין). במשך כל זמן השימוש בעדשה, הנוזל נשמר בין העדשה לבין קרנית העין וכך מספק חמצן ולחות לקרנית למשך רוב שעות היום. עדשות סקלרליות נחשבות לרוב כפתרון הטוב ביותר במצבים של קרטוקונוס מתקדם, מאחר שמאפשרות תיקון ראייה מקסימלי ונוחות אופטימלית. לעיתים הן משמשות גם לטיפול במקרים של יובש כרוני בעיניים.
כלל העדשות שפורטו לעיל מיוצרות בהתאמה אישית ובהתאם למבנה הקרנית.
מדוע חשוב להיות במעקב על ידי אופטומטריסט מומחה לקורטוקונטס?
מעקב על ידי אופטומטריסט קליני המומחה בטיפול בקרטוקונוס מאפשר להיות ערים לכל שינוי המתפתח בקרנית וכך לאתר את התקדמות של המחלה בשלבים מוקדמים. לצד זאת, המעקב התכוף מאפשר גם לזהות מחלות קרנית נוספות העלולות להתפתח.
הבדיקות התקופתיות כוללות בדיקת ראיה מלאה, בחינת מצב הקרנית וכן גם הדמיית OCT כדי לוודא כי ההתאמה של העדשות לעיניים היא אופטימלית.
גלאוקומה
גלאוקומה היא קבוצת מחלות עיניים נפוצה המהווה את הגורם השני בשכיחותו לעיוורון במדינות העולם המערבי. המחלה גורמת לפגיעה בסיבי עצב הראייה, לרוב בשל הצטברות של נוזלים בעין וכתוצאה מכך עלייה בלחץ התוך עיני. הטיפולים לכל סוגי הגלאוקומה מתמקדים בהפחתת הלחץ התוך עיני.
אילו בדיקות תקופתיות חשוב לבצע בקרב חולי גלאוקומה ?
הבדיקות החיוניות ביותר עבור חולי גלאוקומה הן בדיקת OCT המאפשרת לבחון את מצב עצב הראייה באופן תקופתי ובחינה של הלחץ התוך עיני באמצעות מכשיר פאף טונומטר מתקדם.
מעקב תקופתי אצל אופטומטריסט קליני הבקיא באבחון וטיפול בגלאוקומה חיוני לשם זיהוי מוקדם של החמרה במחלה. כאמור, בשלבים ראשוניים המחלה אינה מלווה בתסמינים שונים המעידים על התפתחותה ולכן יש לעקוב אחר התקדמותה ויעילות הטיפולים השונים כדי למנוע נזק בלתי הפיך לעצב הראייה ואף לעיתים עיוורון.
מהם הפתרונות האופטיים שיסייעו לחולי גלאוקומה?
המטרה העיקרית בטיפול האופטי בחולי גלאוקומה היא השגה של חדות ראיה אופטימלית והגדלה מיטבית בהתאם לצורך. לצד פגיעה בחדות הראייה המרכזית מתפתחת גם פגיעה בראיה ההיקפית. עדשות פריזמתיות עשויות להוות טיפול יעיל אם קיימת פגיעה בצד תואם בשתי העיניים, זאת באמצעות הגדלת שדה הראייה.
מחלות רשתית
הרשתית היא שכבת תאים דקה המצויה בחלק האחורי של העין ומורכבת מקולטנים הממירים את האור לאותות עצביים. אותות אלו מועברים באמצעות סיבי עצב הראייה למוח.
קיים מגוון רחב של מחלות רשתית, אך הנפוצות ביותר הן ניוון מקולרי (ARMD ) ורטינופתיה סוכרתית.
ניוון מקולרי תלוי גיל - Age Related Macular Degeneration
ARMD היא מחלת עיניים נפוצה בקרב האוכלוסייה המבוגרת, אולם היא מתפתחת בהדרגתיות לאורך שנים. המחלה פוגעת ברשתית ובייחוד במרכזה (אזור המכונה מקולה וממנו נגזר גם שם המחלה), ומקורה בהצטברות הדרגתית של שומנים וחלבונים שונים מתחת לרשתית אשר גורמת לפגיעה משמעותית בחדות הראייה. כתוצאה מהפגיעה נפגמת, בדרך כלל, חדות הראייה המרכזית, ואילו הראייה ההיקפית נשמרת. התוצאה היא הגבלה בפעילויות חיוניות כמו קריאה, כתיבה, נהיגה וזיהוי אנשים.
ברוב המקרים, החולים במחלה מאובחנים רק בשלביה המתקדמים, מאחר שבשלבים הראשונים לא נפגעת הראייה או שהראייה נפגעת רק בעין אחת והמוח יודע לפצות על הפגיעה ועל הנזק שהתפתח. החולים חשים לרוב בפגיעה רק כאשר שתי העיניים נפגעות.
רטינופתיה סוכרתית
רטינופתיה סוכרתית היא אחד מהסיבוכים השכיחים ביותר הנגרמים עקב מחלת הסוכרת. במקרים אלו מתרחשת פגיעה במבנה כלי הדם המזינים את רשתית העין והדופן שלהם נחלש. רטינופתיה סוכרתית היא הסיבה השכיחה ביותר לעיוורון בעולם המערבי בקרב אנשים בגיל העבודה. בחולים שאצלם הסוכרת ממושכת ואינה מאוזנת ומתלווים אליה גורמי סיכון נוספים, כמו יתר לחץ דם או רמות גבוהות של שומנים בדם, הסיכון להתפתחות של רטינופתיה סוכרתית עולה.
הטיפול החשוב ביותר ברטינופתיה סוכרתית הוא מניעה של הופעת המחלה ושל התקדמותה, לשם כך יש לאזן הן את רמות הסוכר בדם ואת גורמי הסיכון הנוספים.
במצבים מתקדמים, המחלה עלולה לגרום לצמיחה של כלי דם פתולוגים על פני שטח הרשתית, אשר עלולים לדמם ו/או לפגום בכלי הדם התקינים וכך להוביל לפגיעה בחדות הראייה ולטשטוש ראייה. לצד זאת, מחלת הסוכרת יכולה גם להוביל להתפתחות של בצקת (עיבוי) באזור מרכז הרשתית.
מה כולל המעקב האופטי בחולים במחלות רשתית?
הדמיית OCT חיונית, מאחר שהיא מאפשרת לבצע מעקב תקופתי אחר התקדמות המחלה ולקבל דיווח מדויק בנוגע למצב הרשתית. בדיקה זו חיונית גם לצורך ביצוע של תיאום ציפיות מקיף לפני תחילת טיפול. במידת הצורך יתבצעו גם הדמיות.
אילו פתרונות אופטיים עשויים לעזור?
אם קיימת ירידה משמעותית בחדות הראיה אשר אינה ניתנת לשיפור באמצעות משקפיים סטנדרטיים ניתן להתאים משקפיים ייחודיים. האופטומטריסטים שלנו מיומנים בהתאמה של אביזרים ייעודיים לתיקון של ראיה ירודה המסייעים בשיפור הראייה לטווחי מרחק שונים.
משקפיים "רגילים" בעלי הגדלה
יצירת הגדלה במשקפיים "רגילים" מאפשרת ראייה פונקציונלית מיטבית ללא כל פגם אסתטי. מדובר במשקפיים המאפשרים ניידות מלאה ומסייעים בשיפור הראייה בעד לכ-10%.
משקפיים טלסקופיים ו/או מיקרוסקופיים ועזרים אופטיים נוספים
משקפיים המסייעים בשיפור הראייה במצבים נייחים, כמו קריאת ספר או צפייה בטלוויזיה, ומייצרים הגדלה של התמונה.
אמצעים נוספים כמו מגדלות שונות וטלוויזיות במעגל סגור עשויים לתרום גם הם לחולים במחלות רשתית. טלוויזיה במעגל סגור היא מוצר חדשני וקומפקטי (בגודל של מסך סמארטפון) המאפשר הגדלה משמעותית של הכתוב על מסך רגיל (עד לפי 14). מדובר בפתרון פרקטי, נוח ונייד המאפשר קריאה ברורה.
עבור חברי קופת חולים מכבי קיים החזר למימון עזרים לראיה ירודה.
מחלות נוירולוגיות ותפקודיות
לעיתים, פגיעה בראייה עלולה להיגרם עקב מצבים בריאותיים הפוגעים במערכות גוף אחרות ובייחוד מחלות נוירולוגיות ותפקודיות. כך למשל, מחלות הגורמות לשיתוק העצבים המוטוריים עלולות לגרום לראייה כפולה. יתר פעילות של בלוטת התריס עלולה גם היא להוביל לתוצאה דומה, זאת בשל בליטה פיזית של העין הגורמת להגבלת פעילות השרירים.
במקרים אלו ניתן להתאים עדשות פריזמטיות ואביזרי הגדלה שונים למניעת כפל ראייה ולשיפור הראייה לטווח קרוב.